Archives: Auroville Public Library – Proposal 2007 Final Version

As planned, the WordPress site gradually took over from the <fabian-ostner.com> site. In line with this white ant studio will gradually publish all projects from the old website along with updates of ongoing and new projects.

This post is the follow-up of a previous post on this website and shows the final version of a proposal the studio made for a new public library for Auroville in 2007. A long time ago and by now a new – much more scaled down and very different library has been built by Auroville architect Suhasini Ayer – but somehow we feel the concept deserves to continue at least a virtual presence 🙂

VIEW 01CIMG2638

Here is the concept text from the old website:

FOA Studio is in the process of preparing the initial concept for the new Auroville Library along the main ring road (Crown Road). Being one of the most important features of the township’s masterplan, this road will link most of the public buildings like a chain of pearls.
The Auroville public library comes along with the necessity of being a calm zone and a public meeting place. The new library is situated between lush greenery and the traffic-intense Crown Road, between tranquil park setting and thriving public life. Responding to these conditions, it seeks to use the surrounding qualities in combining them in its own boundaries. The library therefore has two sides: A silent, withdrawn side, mainly indoors and with direct connection to the park space and a loud and public side, enhancing public interaction and connecting to the Crown Road. For better usability and orientation, the main library functions are arranged in a sequence reaching out to these two different sides, enhancing the necessary openness and seclusion. With the unifying and protecting roof and the structural openness, the library turns into a climatically intelligent building: Giving shade, protecting from rain and well ventilated, the library’s outdoor space can get utilized for various functions.

D:1 PROJECT CURRENTAV LibraryAVL CONCEPT 203112007 PRINT PLA

The floor plan of the ground floor level shows well the various functions and their easy to follow and logical organization.

D:1 PROJECT CURRENTAV LibraryAVL CONCEPT 203112007 PRINT PLA

The roof plan would have provided large open – and shaded – areas for spontaneous interactions, making the library a truly public building and a hub for community life.

CIMG2644

CIMG2646

NEU 1600x1200 06

The 3d model shows the internal organization and the interplay between enclosed and open spaces.

NEU 1600x1200 05

NEU 1600x1200 01

A large lightweight roof covers the various functions and protects from the elements. We imagined a steel truss roof with aluminium cover, with the chance to illuminate the bottom part clad in polycarbonate sheets …

Another sequence showing the organization of the building/s …

VIEW 05 FINAL

VIEW 06 FINAL

VIEW 07 FINAL

VIEW 08 FINAL

VIEW 09 FINAL

In the end, the budget we were initially working with got cut and a much more cost-effective (if not to say cheap) solution had to be found 😦

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s